Powrót do piernikowej tradycji na święta

Pierniki na choinkę, na okno, do zjedzenia…

Ciasteczka – pierniki kojarzą się z miłą świąteczną atmosferą i wspólnym śpiewaniem kolęd. Warto skorzystać z możliwości ich upieczenia, zwłaszcza przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, bo są nie tylko smaczne, ale i wielofunkcyjne. Specyficzne piernikowe ciasto jest na tyle kruche, że jedzenie nie sprawia żadnego problemu, ale i na tyle trwałe, że ładnie udekorowane i wyposażone w zawieszki może posłużyć do uformowania świątecznych ozdób na choinkę czy stroik. Tego typu ozdoby od razu wywołują odpowiednie wrażenie, zwłaszcza że zapach towarzyszący pieczeniu i konsumpcji jest niepowtarzalny i bardzo „domowy”. Przepisów na pierniki jest wiele, ale w pierwszej kolejności dobrze jest poszperać w różnych zakamarkach mieszkania w poszukiwaniu zapisków prababci, babci czy ewentualnie mamy – takie receptury są wyjątkowe i różnią się bogactwem składników od tego, co otrzymamy robiąc zakupy w sklepie.

Bogactwo form

Ciasto piernikowe doskonale się formuje. Wspólne pieczenie i wybieranie form może być świetną zabawą dla wszystkich członków rodziny, dlatego warto zaprosić do kuchni starszych i młodszych bliskich. Sporo radości dostarcza samo przygotowywanie ciasta, ale najfajniejszym etapem jest właśnie rzeźbienie wszystkiego, co tylko podsunie wyobraźnia. Jak najbardziej można korzystać z gotowych foremek – na pewno da się znaleźć takie w domu, są też w sklepach (pojedyncze i komplety). Po upieczeniu różnokształtnych pierników dekoruje się je lukrem, bakaliami, wiórkami itd.

2 Komentarzy

  1. Kasia

    Toruńskie pierniki? Te domowe są chyba znacznie lepsze. Też chyba pomyślę o zrobieniu takich na święta.

  2. Nowaczek

    Pamiętam jak moja mama zawsze robiła całe blachy takich pierników na święta… Mmm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *